torstai 1. marraskuuta 2018

Voisämpylät





9 sämpylää, jotka vielä seuraavanakin päivänä tosi pehmeitä, jos sattuu jäämään jäljelle

4 dl vettä
1 pss (7-11 g) kuivahiivaa
1 rkl sokeria

1 tl suolaa
25 g pehmeää voita
n.9 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
sulaa voita

Liuota hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä kunnes se kuohahtaa. Se vie ~10 minuuttia.

Lisää suola. Sekoita joukkoon 8 dl jauhoista. Älä työnnä koko kättä heti taikinaan vaan sekota ekana vain muutamalla sormella. Sittenkun alkaa näyttämään taikinalta käytä koko kättä ja vaivaa muutama minuutti. Lisää voi ja tarpeen mukaan vähitellen jauhoja jatkaen samalla vaivausta rauhalliseen tahtiin. Lopeta, kun taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.

Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä puolisen tuntia. 

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä 9 sämpylää. Nosta leivät voideltuun n. 23x 23 cm vuokaan. Peitä ne liinalla ja kohota huoneenlämmössä.

Voitele sämpylät sulatetulla voilla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Jos käytät irtopohjavuokaa, laita leivinpaperi vuoan alle, ettei mahdollisesti valuva voi kärähdä uuninpohjassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti