sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Täytekakkupohja (Toini-tädin)





24,5 cm vuokaan                                        isompi satsi
4 kpl munia                                                                6 munaa
2 kkp sokeria (arktica)                                                3 kkp sokeria

1 kkp vettä (kiehuvaa)                                                1,5 kkp kiehuvaa vettä

1 kkp vehnäjauhoja                                                    1,5 kkp vj
1 kkp perunajauhoja                                                   1,5 kkp perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta                                                        3 tl leivinjauhetta

1.     Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

2.     Voitele vuoka ja korppujauhota se.

3.     Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe
.
4.     Vaahdota munat ja sokeri. Kun vaahto pysyy koossa sen verran että nuolijalla tehty kuvio jää hetkeksi näkyviin, lisää täydellä teholla vatkattuna kiehuva vesi pieninä erinä vaahtoon (n 15-20 erää).

5.     Lisää sekoitetut jauhot vähitellen muna-sokeri-vesivaahtoon varovasti nuolijalla sekoittaen ettei kuohkeus poistu.

6.     Kaada taikani voideltuun kakkuvuokaan ja laita uuniin alaritilälle. Paista n. 30 min. Kokeile tikulla kypsyys.

Koristeet sveitsiläisellä marenkikreemillä:

Ohjeella kuorrutin ja koristelin 24,5 cm kakun.
Kreemillä sain paremmin ruusut onnistumaan kuin kermavaahdolla.

5 munanvalkuaista (koko L)

3,75 dl sokeria
0,8 dl vettä

450g voita tai leivontamargariinia huoneenlämpöisenä
1tl vaniljaesanssia

1.     Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

2.     Laita vesi ja sokeri kattilaan. Lämmitä seos 121 asteiseksi. Siirappia ei saa keittovaiheessa sekoittaa, mutta jos siirappi alkaa kristalloitua, voi kattilan reunoja sivellä veteen kostutetulla pullasudilla.

3.     Lisää siirappi välittömästi valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan maksiminopeudella vatkaten. Kaada siirappi niin, että se valuu kulhon reunaa pitkin kreemin joukkoon. Ei siis suoraan kreemiin. Vaahdota seosta, kunnes kulho on kädenlämpöinen. (Huom. vie yllättävän kauan aikaa, vaikka kulhon ympärille käytin kylmiä kääreitä, ensi kerralla kokeilen pakastimesta otettuja märkiä pyyhkeitä tai sitten syy oli siinä, että mulla on muovikulho monitoimikoneessa)
4.   Pilko voi pieniksi palasiksi ja lisää niitä yksitellen valkuaisvaahtoon. Mausta vaniljalla. Sekoita seosta, kunnes se on kuohkeaa ja kreemimäistä. Seos käy välissä hieman rakeisennäköisenä, mutta tätä ei kannata säikähtää. Kreemi ei ole pilalla, se ei vain ole vielä valmis. Kreemiä saa vaahdottaa varmaan ainakin 5min. Sitten se on valmista


Kreemin voi maustaa millä tahansa aromilla. Lisäksi sitä voi värjätä elintarvikeväreillä.  

Värjäämättömän ylijäämäkreemin voi hyvin pakastaa ja sulattaa myöhemmin huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti