maanantai 15. joulukuuta 2014

Saaristolaisleipä



kaksi 2 l vuokaa tai
neljä eskimo 1 l paistovuokaa


1 litra    piimää
75 g      hiivaa  ( tai 3*11g kuivahiivaa)
3 dl       siirappia
3 dl       kaljamaltaita
3 dl       vehnäleseitä
3 dl       ruisjauhoja
1 rkl      suolaa
10 dl     vehnäjauhoja

2 rkl       voita 2 l vuokien voiteluun (eskimo paistovuokia ei tarvitse voidella)

siirappivesi leipien voiteluun
1,5 dl    vettä
0,5 dl    siirappia

Ohjeet

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot nuolijalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata.

Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1,5h.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2 h.

Kun leivät ovat kypsyneet 1,5h (pienet 45 min), valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min (pienet 15 min). Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti