keskiviikko 28. syyskuuta 2022

Punajuuri-sipuli säilyke



10-11 kpl steriloitua 3 dl lasipurkkia kansineen

(puhtaa purkit ja kannet steriloidaan  keittämällä tai kuumentamalla uunissa 125° 15 min)

2,5 kg    punajuuria 
800 g    sipulia

Liemi: (saisi olla ehkä pikkasen enemmän)
500 g    sokeria (hiukan liian makeaa, voisi koittaa vähentää hieman sokerimäärää)
2,5 dl    etikkaa
2,5 rkl   suolaa

  1. Keitä punajuuret sen verran, että kuori irtoaa helposti. Painekattilassa tulee nopeasti, ei tarvitse olla ihan kypsiä.
  2. Kuori ja puolita sipulit sillä aikaa kun punajuuret kiehuu.
  3. Laita keitetyt punajuuret kylmään veteen. Vaihda uusi kylmä vesi ja anna olla niiden siellä hetki. Puristele kuoret, naattipäät ja juurentyvi irti. Nosta kuoritut punajuuret valumaan esim isoon siivilään tai kulhoon.
  4. Leikkaa punajuuret puoliksi tai sellaiseen kokoon, että mahtuvat monitoimikoneet leikkurin "ohjaimeen".
  5. Raasta monitoimikoneessa (mulla oli toka isoin raastelevy käytössä). Vaihtele välillä raastaen sipulia ja sitten taas punajuurta, niin sekottuvat jo tässä vaiheessa eikä tarvitse sitten keitellessä kovinkaan paljon sekoitella että satsissa olisi tasaisesti sipulia ja punajuurta, kun menevät purkitukseen.
  6. Kiehauta säilytysliemi siten, että sokeri on sulanut ja sitten lisää punajuuri-sipuli raaste sekaan.
    Keitä noin 20 minuuttia sekoitellen, jotta punajuuret ja sipuli ovat tasaisesti jakautunut.
  7. Purkita kuumiin purkkeihin piripintaa suppiloa apuna käyttäen ja korkita purkit kuumina.
  8. Putsaa purkit ja varastoi viileässä.

    Tarjoiluehdotus: Käytä sellaisenaan lisukkeena tai
    tee
    punajuurisalaattia helposti tästä säilykkeestä: voi valuttaa ylimääräistä lientä pois ja laittaa säilykkeen tarjoiluastiaan ja lisätä sinne herkkukurkku ja omena raasteena, 1 tl sinappia sitten joko 2-4 rkl majoneesia tai creme fraichea tai kermaviiliä.
    Tai voit laittaa myös muita mausteita tämän punajuurisalaattiohjetta mukaellen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti