tiistai 12. toukokuuta 2020

Munkit 2,5 dl kylmätaikina

16-20 kpl

Taikina:
2,5 dl kylmää vettä
11 g kuivahiivaa
¼ tl suolaa
½ dl sokeria
1 tl kardemummaa
5 dl vehnäjauhoja

¼ dl öljyä

Paistamiseen öljyä, paistamislämpö 180°
Sokeroimiseen siro hienosokeria.

Laita kaikki muut taikina-aineet kulhoon paitsi öljy. Sekoita muutamalla sormella kunnes tulee jollainlailla kiinteäksi. Vaivaa kunnolla koko kämmenellä kimmoisaksi ja lisää öljy. Vaivaa öljy taikinaan.

Laita nousemaan kylmää liinan tai kannen alle muutamaksi tunniksi tai yön yli (max 14 h).

Pyöritä taikinasta pinnaltaan kaunispintaisia tasakokoisia palluroita. Jätä liinan alle nousemaan ½ tunniksi.
Laita öljy lämpenemään. Ota varuiksi kansi lähettyville, jos öljy leimahtaa (n 220°) palamaan tukahduttamista varten (ei vettä missään nimessä). Ei saa käyttää liesituuletinta paiston aikana.

Kun öljy lämmintä ota taikinapallero ja työnnä etusormet läpi keskeltä ja pyöräytä reikä venyttäen taikinaa. Laita paistumaan öljyyn, varo ettei roiskahda päällesi. Käännä vispilällä, kun ruskistunut kauniin kullanruskeaksi. Nosta munkkirinkilä talouspaperin päälle vispilällä kun kypsä molemmin puolin.

Sokeroi hieman jäähtyneet munkit muutama kerrallaan pussissa, jossa hienoa sokeria. Ravistele pussia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti