9 sämpylää, jotka vielä seuraavanakin päivänä tosi pehmeitä, jos sattuu jäämään jäljelle
4 dl vettä
1 pss (7-11 g) kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
25
g pehmeää voita
n.9 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
sulaa voita
sulaa voita
Liuota hiiva ja sokeri
kädenlämpöiseen veteen ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä
kunnes se kuohahtaa. Se vie ~10 minuuttia.
Lisää suola. Sekoita joukkoon 8
dl jauhoista. Älä työnnä koko kättä heti taikinaan vaan sekota
ekana vain muutamalla sormella. Sittenkun alkaa näyttämään
taikinalta käytä koko kättä ja vaivaa muutama minuutti. Lisää
voi ja tarpeen mukaan vähitellen jauhoja jatkaen samalla vaivausta
rauhalliseen tahtiin. Lopeta, kun taikina on kimmoisaa ja irtoaa
kulhon reunoista.
Peitä kulho liinalla ja anna
taikinan kohota huoneenlämmössä puolisen tuntia.
Kaada taikina jauhotetulle
pöydälle ja muotoile siitä 9 sämpylää. Nosta leivät voideltuun
n. 23x 23 cm vuokaan. Peitä ne liinalla ja kohota
huoneenlämmössä.
Voitele sämpylät sulatetulla
voilla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Jos käytät
irtopohjavuokaa, laita leivinpaperi vuoan alle, ettei mahdollisesti
valuva voi kärähdä uuninpohjassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti