24,5 cm vuokaan isompi satsi
4 kpl munia 6
munaa
2 kkp sokeria (arktica) 3 kkp sokeria
1 kkp vettä (kiehuvaa) 1,5 kkp kiehuvaa
vettä
1 kkp vehnäjauhoja 1,5 kkp vj
1 kkp perunajauhoja 1,5 kkp
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta 3 tl leivinjauhetta
1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
2. Voitele vuoka ja korppujauhota se.
3. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe
.
.
4. Vaahdota munat ja sokeri. Kun vaahto pysyy
koossa sen verran että nuolijalla tehty kuvio jää hetkeksi näkyviin, lisää
täydellä teholla vatkattuna kiehuva vesi pieninä erinä vaahtoon (n 15-20 erää).
5. Lisää sekoitetut jauhot vähitellen
muna-sokeri-vesivaahtoon varovasti nuolijalla sekoittaen ettei kuohkeus poistu.
6. Kaada taikani voideltuun kakkuvuokaan ja laita
uuniin alaritilälle. Paista n. 30 min. Kokeile tikulla kypsyys.
Koristeet sveitsiläisellä marenkikreemillä:
Ohjeella kuorrutin ja
koristelin 24,5 cm kakun.
Kreemillä sain paremmin ruusut onnistumaan kuin kermavaahdolla.
Kreemillä sain paremmin ruusut onnistumaan kuin kermavaahdolla.
5 munanvalkuaista (koko
L)
3,75 dl sokeria
0,8 dl vettä
450g voita tai
leivontamargariinia huoneenlämpöisenä
1tl vaniljaesanssia
1. Vaahdota valkuaiset
kovaksi vaahdoksi.
2. Laita vesi ja sokeri
kattilaan. Lämmitä seos 121 asteiseksi. Siirappia ei saa keittovaiheessa
sekoittaa, mutta jos siirappi alkaa kristalloitua, voi kattilan reunoja sivellä
veteen kostutetulla pullasudilla.
3. Lisää siirappi
välittömästi valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan maksiminopeudella vatkaten.
Kaada siirappi niin, että se valuu kulhon reunaa pitkin kreemin joukkoon. Ei
siis suoraan kreemiin. Vaahdota seosta, kunnes kulho on kädenlämpöinen. (Huom. vie
yllättävän kauan aikaa, vaikka kulhon ympärille käytin kylmiä kääreitä, ensi
kerralla kokeilen pakastimesta otettuja märkiä pyyhkeitä tai sitten syy oli
siinä, että mulla on muovikulho monitoimikoneessa)
4. Pilko voi pieniksi palasiksi ja lisää niitä yksitellen valkuaisvaahtoon. Mausta vaniljalla. Sekoita seosta, kunnes se on kuohkeaa ja kreemimäistä. Seos käy välissä hieman rakeisennäköisenä, mutta tätä ei kannata säikähtää. Kreemi ei ole pilalla, se ei vain ole vielä valmis. Kreemiä saa vaahdottaa varmaan ainakin 5min. Sitten se on valmista
Kreemin voi maustaa
millä tahansa aromilla. Lisäksi sitä voi värjätä elintarvikeväreillä.
Värjäämättömän ylijäämäkreemin
voi hyvin pakastaa ja sulattaa myöhemmin huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti