sunnuntai 12. elokuuta 2018

Paprikasinappi relish


Ainekset
3 punaista paprikaa
3 keltaista paprikaa
3 vihreää paprikaa
500 g tomaatteja (isoja n 4 kpl)
300 g sipulia (isoja n. 2 kpl)
2 valkosipulinkynttä
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
2 rkl öljyä

2 dl valko- tai omenaviinietikkaa
2–3 rkl Colman’s-sinappijauhetta
1 rkl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl chilijauhetta
330 g Hillo-marmeladisokeria tai Hillosokeria

Nice and dicer leikkuri
isohko kattila relishille ja pienempi tölkkien ja korkkien kuumentamiseen, grillipihdit, uunipelti, hillosuppilo

Huuhtele paprikat ja tomaatit ja jätä kuivumaan astiapyyhkeen päälle.
Kuori sipuli, valkosipulit ja inkiväärin pala. 
Mittaa sokeri johonkin astiaan ja mittaa mausteet sokerin päälle. 

Leikkaa kaikki paprikat ekana puoliksi pituussuunnassa kannasta kärkeen. Nappaa paprikan puolikkaiden kannasta kiinni ja taita siemenkota pois. Putsaa puoliskoilta ylimääräiset "kalvorämppeet" ja mahdollinen kannan jämä. Leikkaa kannan kaulus n. 1-1,5 cm omaksi palaksi ja puolita puolikkaan loput. Laita pienin kuutioterä Nice and dicer leikkuriin ja ala painella paprikat pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot kylmään kattilaan.

Siivuta tomaatit sahaterä/tomaattiveitsellä vajaa ½ cm viipaleiksi, poista kantaosa ja kuutioi tomaatit siivu kerrallaan Nice and Dicerilla ja kippaa ne kattilaan paprikoiden päälle. 

Kuutioi sipuli. Hienonna tai raasta valkosipuli ja inkivääri. Nakkaa ne kattilaan paprikoiden ja tomaattien seuraksi.

Mittaa öljy kattilaan ja kuullota vihanneksia, kunnes ne ovat pehmenneet mutta eivät ruskistuneet. (en ole saanut niitä koskaan ruskistumaan, kuullotan niitä sen aikaa, että massa tuntuu kuumalta.

Kuumenna tölkit ja kannet kattilassa poreilevassa vedessä. Kalasta tölkit ja kannet kattilasta. Siirrä kuumat tölkit uunipellille lähelle hellalla olevaa relish keitosta. (kalastamisen voi tehdä tuossa seuraavassa välissä, kun odottelee, että relish kuumenee ja kiehuu.)

Lisää viinietikka ja sekoita ja nakkaa kattilaan kuivat ainekset, sekoittele. Ottaa aikansa ennen kuin aineet lämpenee. 
Anna kiehua 3–4 minuuttia, sekoittele muutaman kerran, ettei pala pohjaan ja kuohahda hellalle. 

Kauho relissi lämpimiin, hyvin pestyihin tölkkeihin. Älä täytä massalla piripintaan vaan jätä vajaaksi noin 1 cm verran. Täyttele tölkkejä järjestyksessä ja kun alkaa tuntumaan että massaa jäljellä ehkä pariin purkkiin, niin sitten ala täyttämään vajaita tölkkejä relish liemellä ja nyt ne pitää täyttää sitten ihan piripintaan. Pyyhkäise puhtaalla talouspaperilla tölkkirn suun reunat. Sulje tölkit napakasti kiinni. 
Uunipellillä on helppo siirtää tölkit tiskialtaan läheisyyteen, jossa lämpimällä vedellä ja pesuaineella tölkkien ulkopinnat puhdistetaan rätillä. Samalla voit vielä varmistaa, että korkki on kunnolla kiinni. Varo vääntämästä vahingossa auki.

Kun relish massa on kuuma ja ne on täytetty piripintaan pitäisi korkin umpiotua kiinni ja kohta keittiössä kuuluukin pieniä napsahduksia tästä syystä. 

Säilytä viileässä. Käytä vaikka jauhelihakastikkeena spagetin tai tortillojen kanssa, possunsuikalekastikkeena yms. Tarpeen mukaan suurusta joko vehnäjauhoilla, maizenalla tms.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti