lauantai 26. tammikuuta 2019

Pitkän kaavan pitsataikina ja osa siitä pakkaseen


Pizzataikina pitkän kaavan mukaan
(määrästä riittää kahteen uunipeltiin, puolet pakastetaan)

1 kg durum-vehnäjauhoja
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl oliiviöljyä
n.½ tl suolaa

Laita kulhoon lämmin, vesi, hiiva ja suola. Lisää suurin osa jauhoista (jätä 2 - 3 dl sivuun).

Selkoita ekaksi muutamalla sormella ja sitten vasta lisää koko käsi kun on jonkinverran taikinan oloista, vaivaa ja lisää 1 rkl öljy joukkoon. Vaivaa taikinaa käsin voimakkaasti. Kun taikina alkaa irrota käsistä, kumoa taikina pöydälle ja vaivaa lisää. Lisää vaivauksen aikana vielä hieman lisää jauhoja. Vaivaa taikinaa reilusti n.10 – 15 min.

Punnitse taikina ja jaa kahteen osaan.

Laita ”esimmäinen” taikinapallero takaisin kulhoon ja kostuta pinta oliiviöljyllä. Peitä kulho kelmulla ja nosta taikina jääkaappiin nousemaan vähintään 8 -9 tunniksi (voi hyvin olla yön ylikin). Jos tähän ei ole aikaa, anna taikinan nousta huoneenlämmössä pari tuntia.

Laita ”toinen” taikinapallero pakastepussiin. ”sivele” sitä hieman öljyllä, taputtele lättänäksi, sulje pussi ja laita pakkaseen. Aamulla taikinapussukka sulamaan ja illalla se on juuri sopiva leivottavaksi
Kun taikina on noussut, vaivaa sitä pöydällä vielä muutama minuutti.

Sitten taikina kaulitaan ohuen ohueksi levyksi, täytetään ja paistetaan 250 asteessa n. 25 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti